Jeleni u lovu.

DOŠLI: DJ Wilson, Sterling Brown, Gerald Green, Joel Anthony, Brandon Rush, Xavier Munford.


OTIŠLI
: Michael Beasley, Spencer Hawes.

Kao što se planete okreću oko Sunca, tako se i ekipa Bucksa okreće oko Giannisa Antetokounmpa(u daljem tekstu samo Giannis, jer prezime…). Leteći Grk ima fenomenalnu all-round sezonu iza sebe i već je pre početka sezone jedan od glavnih kandidata za MVP nagradu. U predsezoni je primetno poboljšanje nekih segmenata igre kao što su šut sa poludistance, šut za tri poena, uglavnom, šut. Zvaničan razlog za propuštanje Eurobasketa bila je povreda u poslednjem trenutku, međutim ipak je Giannis uprkos “povredi” vredno radio na sebi čitavog leta, pa smo ostali uskraćeni na Eurobasketu za još jednog od sjajnih NBA igrača. Siguran sam da ćemo u novoj sezoni imati nekoliko sjajnih poteza u kojima “Giannis blokira protivnika, zatim otvara kontru i baca pas prema Giannisu koju baca sjajan aleey-oop za Giannisa(via Pick&roll)”. Dakle, alfa i omega.

Elem, prva violina Bucksa od koje navijači očekuju u najmanju ruku prolazak u drugu rundu plej-ofa, ima uz sebe jako talentovane i (skoro sve) odlično fizički pripremljene saigrače. Jedini problem kada su njegovi saigrači u pitanju jesu povrede drugog pika drafta 2014. godine, Jabaria Parkera. Parker koji je veoma dobro krenuo prošlu sezonu, doživeo je još jednu tešku povredu zbog koje je morao još jednom da ranije završi sezonu, a pauziraće čak do februara. Iskreno se nadam da će ovaj momak konačno imati sreće u svojoj karijeri i da će ga povrede zaobići već jednom, pravda za Parkera!

Rookie godine za proteklu sezonu, neočekivano, bio je 36. pik drafta, Malcolm Brogdon. Mislim da su sa njim Bucksi našli dugoročno rešenje na poziciji broj jedan, a tu poziciju su prošle godine dodatno ojačali dovođenjem pit-bulla Dellavedove u svoje redove. Brogdon takođe odlično fizički potkovan all-round igrač, očekuje se dobar napredak i od njega svakako. Ne toliko zapažen potez ali svakako bitan za upravu Bucksa bilo je potpisivanje ugovora sa Tonyjem Snellom. Snell nije neki skorer, međutim, u ovoj ekipi prepunoj atleticizma dobro dođe igrač koji će dodatno da raširi protivničku odbranu. A Snell je protekle sezone imao 40% realizacije u šutu za tri poena. Njegov ugovor nije preveliki, ako gledamo neke enormne cifre koje su se vrtile ovog leta. Snell će kroz četiri sezone zaraditi 46 miliona dolara.

Na veliku scenu se vraća i jedan od najboljih igrača Bucksa, Khris Middleton posle teške povrede. Možemo ga smatrati kao jednog od glavnih faktora zbog kojih je Giannis imao odličnu sezonu iza sebe. No, što se Middletona tiče, pre povrede prošle sezone imao je 43% realizacije trojki, a kao što sam već rekao Bucksima će odlično doći igrači koji su pretnja u šutu i tako šire protivničku odbranu. A generalano kada pogledamo čitavu karijeru Khrisa Middletona, procentualno gledano je jedan od najboljih šutera za tri u ligi. Greg Monroe je prošle sezone svaku utakmicu startovao na klupi, a u poslednjoj godini njegovog ogromnog ugovora očekujem isti razvoj situacije, ako se ne desi nešto nepredviđeno.


Thon Maker je letos radio na popravljanju mišićne mase što je bio veliki problem za njega. Inače 216 centimetara visoki Sudanac ima ogroman raspon ruku, a nekoliko puta prošle sezone je pokazao i veštinu u šutu sa distance. Prema mišljenju mnogih, velika karijera očekuje ovog momka, a ako se sve bude odvijalo po planu, sa tim predispozicijama i nešto boljom fizičkom spremom, ne vidim šta bi ga sprečavalo u tome, osim povreda, daleko bilo, nadajmo se da ih neće biti. Kad smo već kod visokoh igrača Bucksa, John Henson je protekle sezone bio odličan role player, odličan skakač, sjajno fizički pripremljen i talentovan igrač. Međutim pojavile su se informacije da će Henson možda biti otpušten, šta će biti, videćemo.

U tim pričama oko otkaza pojavilo se još jedno ime – Mirza Teletović. Nažalost Mirza se nakon odličnih sezona u Phoenix ipak nije snašao u ovoj ekipi Bucksa… A ostatak rostera čine: DJ Wilson – krilni centar sa velikim rasponom ruku, 17. pik sa ovogodišnjeg drafta, Rashad Vaughn, Xavier Munford, Joel Anthony, Sterling Brown, i sin legende Sonicsa, Gary Payton II.

Ovaj tim Bucksa će bez sumnje biti verovatno i najatraktivniji za gledanje, od Giannisa imaju svi velika očekivanja, Kobe mu je postavio na Twitteru izazov da bude MVP, pa ko zna, možda se i u njemu probudi legendarni Mamba Mentality.

Rastko Marjanović.

Advertisements

Author: nbasvijet

Twitter : @Nbasvijeet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s